Invitata noastra de astazi este pasionata de neurostiita si de psihologie pozitiva, dezvolta design de training și livreaza workshop-uri de Life Design, Rescrierea convingerilor limitative, Emotional Fitness, Personal Mastery, Valori și misiune, Soulful Leadership sau Team Synergy atat in zona corporate cat si independent. De curand, Cristina Otel a sarbatorit un an de Podcast intitlat „Pauza De Bine”, ce poate fi ascultat pe SoundCloud si YouTube. Este super-mama a 2 copii minunati, blogger si este implicata constant in proiecte de parenting, cu dorinta de a ajuta parintii si copiii sa creeze si sa mentina relatii echilibrate si roditoare, in acest mod contribund la cresterea viitoarelor generatii. La final de interviu, Cristina ne propune un exercitiu de imaginatie, asa ca stai cu noi si ramai curios!

Imi face placere sa ii urez Cristinei bun venit in comunitatea noastra si ii multumim pentru ca a acceptat invitatia noastra
- Care este povestea Cristinei Otel?
Povestea Cristinei se tot scrie de aproape 37 de ani si sunt mandra sa pot spune ca de vreo 4 ani o fac intr-un mod tot mai constient, indepartand tot mai mult ”zgomotul” si adaugand tot mai mult sens. Sunt trainer si coach, lucrez in Learning & Development de peste 12 ani, dintre care ultimii 3 ca freelancer. Sunt mama a doi copii foarte priceputi la a ma oglindi ca eu sa vad mai clar ce mai am de imbunatatit, rescris, vindecat la mine si pe care ma straduiesc sa ii ghidez prin viata cu intelepciune.
- Cand caut pe google Cristina Otel, ma intampina un slogan “Creeaza-ti o viata pe care o iubesti”. Ce insemna aceasta fraza mai exact?
Am crescut absorbind din mediile in care petreceam timp tot felul de povesti. Avem o poveste despre ce inseamna sa fii femeie/barbat, despre iubire, despre familie, despre parenting, cariera, bani, credinta, success etc. Am preluat din familie si din societate convingeri pe care le-am ridicat la rang de adevar. Nici la varsta adulta nu ne-a spus nimeni ca putem alege ce gandim. Unii vor trai probabil pana in ultima clipa vietile alcuiva. Altii se vor trezi in contexte care vor schimba felul in care privesc lumea. Eu cred ca fiecare dintre noi vine pe lumea asta cu un dar de oferit. E responsabilitatea noastra sa aflam care e acel dar ca mai apoi sa il oferim celor care au nevoie de el. Si mai cred ca o viata implinita pe care o iubesti, in care poti fi tu insuti si poti inflori este una aliniata cu valorile tale, o viata pe care o construiesti in mod constient si intentionat.
- Cu ce vii diferit pe piata dezvoltarii personale?
Cred ca schimbarea adevarata nu se produce doar uitandu-ne la comportamentul curent, la cel dorit si la cum putem sa ni-l insusim cat mai repede pe cel din urma. Am participat la suficiente programe de training in urma carora nu am schimbat nimic pe termen lung, desi ceea ce aflasem acolo avea mult sens. Programele pe care le facilitez au ca numitor comun o mai bună conștientizare de sine care sa fie un catalizator pentru procesele de transformare personala ale participantilor. In fiecare workshop impletesc experienta miilor de ore de training livrate deja, cu pasiunea pentru learning design, cu perspectiva de coach, cu notiuni din psihologia pozitiva si din neurostiinte. Nu am retete in x pasi si nici shortcut-uri, in schimb exploram impreuna de ce-ul din spatele comportamentelor noastre, identificam convingerile limitative, blocajele sau fricile care ne tin pe loc, ne uitam la ce ne arata stiinta ca functioneaza si fiecare participant pleaca acasa cu un plan de actiune pe care si-l contureaza chiar el in timpul workshop-ului.
- De unde stiu / Cum stiu ca am nevoie de programe de dezvoltare personala?
Pentru mine invatarea continua e una dintre valorile cele mai importante asa ca invat in fiecare zi si nu imi imaginez cum ar fi sa nu fac asta. Insa, asa cum se intampla cu multe alte notiuni cred ca si dezvoltarea personala a capatat o reputatie indoielnica. Pe de o parte, oamenii pot avea convingerea ca daca investesti in programe de dezvoltare personala e ceva in neregula cu tine care trebuie reparat, pe de alta parte cred ca sunt si foarte multe programe pe piata care promit marea cu sarea. Mie imi place sa o numesc mai degraba evolutie personala si o vad ca pe o metoda de a deveni oameni mai buni si de a face mai mult bine. Pentru mine intrebarea nu e DACA avem nevoie, ci de CE programe avem nevoie intr-o anumita etapa a vietii.

- Ce produse de training si evenimente dezvolti in acest moment si cum ma pot ajuta daca doresc sa le accesez / sa particip la ele?
Workshop-urile open pe care le organizez in urmatoarea perioada sunt cele de Emotional Fitness si de Rescrierea convingerilor limitative. Pregatesc lansarea programului online de Life Design – a fost cel mai cautat program cand il livram face to face. Iar printre programele pe care le facilitez (si) in organizatii se afla cel de Soulful Leadership, Personal Mastery sau Team Synergy. Am explicat un pic mai devreme ”metoda” mea de lucru. Indiferent de tema cursului sau de context (corporate sau open) programele te vor ajuta sa te cunosti mai bine, sa te intelegi, sa iti asumi responsabilitatea pentru gandurile, actiunile si rezultatele tale, sa iti intelegi valorile si nevoile din spatele lor si sa traiesti o viata aliniata cu aceste valori.
- Am citit intr-un articol scris de tine ca ai plecat din corporatie pentru a fi pe cont propriu. Cat a durat de la idee pana la implementarea acesteia?
Doi ani. Cand am intrat in concediu prenatal in februarie 2016 am anuntat ca voi reveni peste un an desi nu eram la fel de sigura de decizia mea ca la primul copil, cu aproape 5 ani in urma. Pe cand Sara avea vreo 4 luni, s-a schimbat legea indemnizatiei si brusc devenea posibil – din perspectiva financiara – sa raman doi ani acasa. Alex urma sa inceapa scoala in toamna, urma sa ramanem si fara bona asa ca prelungirea concediului parea ceva firesc. Un an mai tarziu, cu banii castigati din blog mi-am platit scoala de coaching, o experienta care a marcat oficial procesul meu de transformare si in timpul careia am decis ca voi incepe sa lucrez pe cont propriu. In octombrie mi-am anuntat la birou intentia, concediul de crestere a copilului s-a terminat la inceput de 2018 si pe 14 februarie, de Valentine’s Day, am primit certificatul de inregistrate ca persoana juridica.
- Cu ce obstacole se confrunta un antreprenor la inceput de drum? Care a fost cea mai complexa alegere din postura de antreprenor?
Nu vreau sa vorbesc in numele altora sau sa generalizez. Pentru mine cel mai mare obstacol a fost frica – de esec si de respingere mai ales. Nu stiu daca e cea mai complexa alegere, dar a fost printre primele decizii care m-au macinat si mi-a luat mai mult timp decat mi-as fi dorit ca sa imi dau seama ce am de facut. Pe scurt, mi s-a propus o colaborare de catre o firma de training, oameni faini tare si cu care lucrasem inainte. Uitandu-ma in urma, vad clar semnele, atunci insa am vrut sa accept gandindu-ma ca ceea ce as fi avut de livrat ca si trainer imi era foarte familiar si ca putea fi o sursa de venit buna pe langa ce voiam eu sa fac pe cont propriu. Au trecut mai multe saptamani si intr-un final am citit contractul si am inteles de ce amanam. Existau acolo cateva clauze care mi-ar fi ingradit libertatea, una dintre cele doua valori importante pentru care am plecat din mediul corporate. Nu am semnat contractul, am ramas in termeni buni si am invatat cum se simte in corp o decizie luata bazat pe valori versus frici. Acum ca spun lucrurile astea imi dau seama ca cele mai mari obstacole cu care m-am confruntat au fost cele din mintea mea.
- Ce mesaj le transmiti oamenilor care isi doresc sa mearga pe drumul antreprenoriatului, dar nu au suficient curaj sa faca asta si amana acest moment in asteptarea momentului perfect?
Ce înseamna momentul perfect? Suna a așteptare lunga. Daca e ceva de care m-am convins de cand lucrez pe cont propriu este ca oricat ai crede ca te pregatesti, oricat ai visa la business-ul tau, oricat ai incerca sa anticipezi in minte ce ar putea merge prost, fara actiuni concrete nu se va schimba nimic. Asta nu inseamna sa te arunci inainte fara sa te gandesti. Iti iei timp sa intelegi de ce vrei sa te apuci de antreprenoriat, ce schimbare vrei sa aduci in lume, ce stil de viata iti doresti, ce fel de business se potriveste cu acel stil de viata, de ce bani ai nevoie ca sa incepi, cat te poti sustine cu ceea ce ai deja pus deoparte etc., iei decizii in consecinta si treci la treaba. Pentru mine, regretul de a nu fi incercat a fost mai mare decat teama de a ma desprinde de tot ce imi era familiar.
- Ce te inspira intr-o zi fara spor / De unde iti iei inspiratie sa mergi mai departe cand simti ca nu mai poti?
Cand simt ca nu mai pot imi iau pauza, dorm, petrec mai mult timp in natura, fac lucruri care ma bucura si ma relaxeaza. Am facut si pe viteaza in primul an de soloprenoriat si am ajuns in prag de burnout, dar mi-am invatat lectia asa ca nu mai stau pe ganduri. Cand corpul imi spune ca e momentul pentru un time-out mi-l iau. In rest, in zilele in care nu am spor, ma energizez prin sport, ma binedispun ascultand muzica (si probabil dansand ) sau ascult podcasturile mele preferate cu antreprenori cu experienta. Si stau departe de retelele de socializare.
- Un gand la final de interviu pentru cititorii Brainplay Community.
In cartea sa – The 7 Habits of Highly Effective People, Stephen Covey are un capitol care se numeste Begin with the End in Mind. Poate pare sumbru sa iti imaginezi ca participi la inmormantarea ta de peste 3 ani, dar imboldul pe care ti-l da acest exercitiu de vizualizare este puternic. Cand te gandesti la acea zi, pe cine ai vrea sa stii acolo si ce ti-ar placea sa spuna despre tine? Ce ai vrea sa spuna un membru al familiei tale, un prieten, un collaborator sau cineva dintr-o organizatie unde ai facut voluntariat? Ce ai vrea sa isi aminteasca despre tine? In ce fel le-ai influentat vietile? Exercitiul te va ajuta sa iti clarifici cele mai importante valori, iar ele iti vor servi drept busola in tot ceea ce faci in fiecare zi din viata ta incepand nu de maine sau de luni sau de pe 1 ianuarie, ci chiar de azi.
O puteti gasi pe Cristina aici:
Canal YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCkAjcP4UgSUVOOyvWmWRaxg
Iti doresc o zi plina de inspiratie,
Daniela