
L-am cunoscut pe Alexandru Preda in cadrul unui eveniment dedicat celor pasionati de coaching si mindfulness, iar prezenta lui ne-a cucerit instant. Cu o voce calda, blanda si cu un calm extraordinar, Alexandru ne vorbea atunci despre liniste, despre viata traita in impacare si acceptare. Extrem de modest, Alexandru confirma inca o data faptul ca, atunci cand stii cat valorezi, nu mai ai nevoie sa convingi pe nimeni! Am reusit totusi sa ii luam un interviu pentru “Povestea de succes a lunii iulie” – o poveste tocmai buna de citit intr-o zi de vara, pe malul marii.
- Cine este omul Alexandru Preda?
Cred ca sunt un om simplu, preocupat de esenta vietii. M-am nascut intr-o familie de muncitori cu trei si respectiv patru clase primare. Am terminat ASE, Psihologie, am scris o carte si actualmente sunt coach. Imi plac arta si sportul.
- In ce context te-ai intalnit prima data cu notiunea de “coaching” si cum te-a ajutat concret aceasta intalnire?
La inceputul lui 2018 m-am intalnit cu notiunea de coaching si l-am perceput ca fiind mindfulness aplicat. Modul in care m-a ajutat concret – mindfulness a creat cadrul constientei iar coaching-ul a creat posibilitatea miscarii acesteia, a creativitatii intr un plan mai dinamic.
- Ce inseamna mindfulness si ce beneficii ofera practicarea sa?
Mindfulness inseamna pentru mine o metoda de a experimenta in mod direct viata, in toata plinatatea ei. Mie personal mi-a oferit libertatea, intr un cuvant. Daca ar fi sa detaliez as spune ca prin apelarea la mindfulness am reusit sa reduc intr-o mare masura capcanele si limitele propriei minti.
Cred ca, intr-o masura considerabila, mintea umana construieste tipare menite sa ne tina in viata. Dar, prin natura sa, un tipar contine si aspectul limitarii libertatilor de gandire, de exprimare si de comportament; intr-un cuvant – de experimentare autentica a vietii.
- Cine are nevoie de mindfulness? Cui se adreseaza?
Cred ca mindfulness este un instrument la care poate apela oricine se simte limitat de el insusi, oricine tanjeste dupa experimentarea simpla directa, bogata a vietii.
- Spuneai in cadrul unui eveniment faptul ca poti practica mindfulness in timp ce dai cu aspiratorul, de exemplu. Ce ar fi indicat sa observ in momentele de mindfulness?
Dupa experienta mea, poti practica mindfulness intr-o mare masura a duratei unei zile, in sensul ca poti avea un anumit grad de prezenta (mai mic sau mai mare, dupa caz) in foarte multe momente ale zilei.
Se intampla la scara mare ca atunci cand cineva face o activitate practica sa ii ‘fuga’ mintea in alta parte, de multe ori la preocupari, framantari personale. Statisticile ofera un procent extrem de ridicat in acest sens. Se poate sa faci o activitate simpla cum ar fi spalatul vaselor, spalarea podelei cu mopul sau mersul pe jos, intr -un mod ‘atent’. In acest sens nu se impune atentiei proprii sa fie focusata undeva anume. Ea poate ramane in mod natural pe ceea ce facem (propriile miscari sau contacte), sau cel mult putem invita bland atentia pe o parte a corpului nostru.
- Este mindfulness o metoda de insingurare ? Daca sunt o persoana extrovertita imi va fi mai dificil sa ma observ ?
Mindfulness nu este o metoda de insingurare ci mai degraba de conectare autentica cu oamenii. Exercitiile meditative se pot face si in cadrul unui grup. Am intalnit si persoane extrovertite care au inclinatie buna spre mindfulness si persoane introvertite care nu au o inclinatie buna spre aceasta practica.
- In cartea ta « Bine ai venit!”, ne indrepti atentia catre a ne privi pe noi insine, a privi inauntru. Ce putem gasi acolo? Ce “ascundem” ?
In cartea mea invit oamenii sa priveasca in ‘interiorul’ lor. Motivul pentru care fac acest lucru este acela ca omul este o entitate extrem de complexa, cu infinite straturi de profunzime, iar pentru a te conduce pe tine insuti cat mai bine e nevoie sa te cunosti, sa afli din ce material esti facut ( in masura in care poti). Asta este baza self-leadership-ului, sau baza unui trai constient, liber, autonom. Privind in interior poti gasi tipare care nu mai sunt functionale si la care poti renunta.
- Pot lucra cu mindfulness in anxietate, depresie, fobii sau atacuri de panica?
Dupa cunostintele mele se poate lucra cu mindfulness pentru diminuarea anxietatii, a depresiei, a fobiilor sau a atacului de panica. Asta nu inseamna ca toti oamenii pot obtine aceleasi rezultate.
- Ne poti recomanda 2 pasi pentru initierea in practica mindfulness?
Eu cred ca exista un singur pas in mindfulness, atat pentru initiere cat si pentru consolidare – ” observa cu blandete prezentul fara sa il judeci”! Acest lucru nu impiedica initierea unei actiuni. Chiar mai mult- o actiune venita din prezenta este o actiune autentica, nu o reactie.
10. Ce pregatesti pentru viitorul apropiat? Unde te putem gasi?
Pentru viitorul apropiat pregatesc un program de self-leadership , printre altele.
Ma gasiti pe pagina mea de facebook, sau pe contul personal de facebook si pe youtube. Ma mai gasiti si pe site-ul cabinetului ‘Psihologie cuantica” si probabil in viitor si la sectiune “Colaboratori” a site-ului Coaching Partners.