“Oamenii sunt atat de fericiti cat se hotarasc sa fie” – este mesajul pe care l-am gasit pe pagina de facebook a invitatei de astazi. Cand l-am citit, mi-a trecut un gand prin minte: asadar usa fericirii e deschisa mereu, lipseste hotararea noastra. Ce ne impiedica sa fim hotarati sau de ce nu ne putem hotari odata? Daca inca te mai intrebi de unde sa incepi, te invit intr-o CALATORIE CATRE TINE ghidata de un om care iubeste ceea ce face. Te va insoti catre propria transformare de la cum esti astazi si pana la cum doresti sa fii intr-un viitor imaginat de tine. Echipa Brainplay Community are bucuria sa iti faca cunostinta cu Bianca Pescaru – coach, trainer, psihoteraput in formare si fondatoarea companiei “Calatoria catre tine” intr-un interviu care te va tine…pe jarul cunoasterii

- Hai sa ne cunoastem printr-un joc! Descrie-te avand ca reper un personaj dintr-un film!
Imi pare rau sa te dezamagesc :), dar chiar nu am un personaj preferat cu ajutorul caruia sa ma pot prezenta. Insa, sunt personajul principal din filmul vietii mele, iar daca as dori sa-i dau un titlu, l-as numi ”Toate visele pot deveni realitate daca avem curajul sa le urmam”…Sunt mama a 2 copii minunati, sotie, sora, fiica, sunt life coach, trainer si psihoterapeut in formare. Acum 3 ani mi-am schimbat total viata si orientarea profesionala, intrand in acest domeniu absolut minunat, al coachingului, dezvoltarii personale si psihologiei, de care sunt foarte pasionata si indragostita. Sunt o femeie foarte puternica, care desi a trecut prin diverse incercari si provocari, a reusit sa le depasesca cu brio, care se simte norocoasa si binecuvantata pentru tot ce are, careia ii plac oamenii si povestile lor, care tot ce face, face cu multa pasiune si dedicatie. Imi place foarte mult sa calatoresc, sa ascult, sa povestesc, sa citesc, sa petrec timp de calitate alaturi de oameni frumosi, imi place vara, iubesc marea, imi place sa dansez, sa ascult muzica , sa conduc, sunt gurmanda si pasionata de tot ce tine de frumos (moda, design interior, arhitectura, culori, pictura, etc). Sunt eroina vietii mele si sunt foarte mandra de mine, de evolutia si parcursul meu prin viata si da, cred cu tarie in acest motto, care spune ca daca ne dorim, actionam si muncim, visurile noastre pot deveni realitate. Consider ca fiecare avem un dar si o menire pe acest pamant, iar eu sunt norocoasa pentru faptul ca mi l-am descoperit, acela de a sprijini oamenii in drumul catre ei insisi.
- Din perspectiva profesionala, esti coach, trainer si fondatoarea companiei „Calatoria catre tine”. Povesteste-ne pe ce tip de coaching esti specializata si de ce te-ai indreptat catre acest tip: care a fost motorul?
Coachingul pe care eu l-am studiat este coachingul sistemic.
In esenta atat pe partea de business cat si pe partea de life coaching se lucreaza cu aceleasi instrumente. In pofida a ceea ce se crede, provocarile si blocajele din viata profesionala sau pe care le intalnim intr-un business, isi au originea tot in blocaje si disfunctionalitati ce tin de persoana in cauza, de el ca si om, fie ca e vorba de convingeri limitative, negative, tipare comportamentale, distorsiuni, sau scheme cognitive disfunctionale. Convingerile noastre, tiparele noastre, schemele dupa care noi gandim si actionam sunt in noi, sunt aceleasi indiferent ca suntem in sfera personala a vietii sau in cea profesionala. Nu putem fi diferiti. Noi cu tot ceea ce suntem actionam pe ambele directii. Tocmai de aceea cand vine un client cu o provocare/obiectiv din zona de business, invariabil se ajunge si in zona personala. Personal am lucrat si lucrez cu ambele directii de coaching, insa recunosc ca am o slabiciune pentru zona de life coaching. Sunt si psihoterapeut in formare si poate de aceea sunt mult mai atasata de aceasta zona. Raspunzatoare pentru aceasta preferinta este pasiunea si fascinatia mea pentru intelegerea si descifrarea interiorului uman, bucuria si satisfactia imensa pe care le resimt atunci cand oamenii cu care eu lucrez, evolueaza de la sedinta la sedinta, reusind sa-si schimbe vietile in sensul bun.
- Vreau sa ma opresc putin asupra conceptului „Calatoria catre tine”. Cum se exploreaza si ce actiuni concrete sustin / completeaza acest concept?
”Calatoria catre Tine” este dupa parerea mea, cea mai frumoasa si utila calatorie dintre toate care exista. Suntem azi, fiecare dintre noi, suma experientelor din primii 7 ani de viata. In copilaria mica ni s-au format programele mintii noastre inconstiente (majoritatea dintre ele) cea care este raspunzatoare in proportie de 95% de ceea ce facem, de ceea ce suntem azi. Aceste programe contin multe lucruri bune, dar si multe lucruri negative, tipare comportamentale, convingeri, scheme cognitive, rani emotionale, traume, etc, care sunt motivele pentru neimplinirile si durerile noastre actuale. ”Calatoria catre Tine” este calatoria pe care o incepem pentru a ne cunoaste cu adevarat, pentru a descoperi acele lucruri din interiorul nostru, din mintea noastra inconstienta, care ar trebui constientizate, intelese, vindecate, resemnificate, acceptate, pentru a ”ne da jos acele foi de ceapa” pe care altii le-au pus peste sinele nostru autentic. Prin intermediul calatoriei catre noi insine, putem intelege ” de ce,” ”de unde”, ”cum”. Este o calatorie pe care fiecare dintre noi ar fi util sa o faca. Numai in urma unei astfel de calatorii, devenim constienti, intelegem si putem sti ce avem de facut pentru a evolua, pentru a ne imbunatati vietile. Eu personal am inceput acum 3 ani aceasta calatorie si consider ca este cel mai minunat si benefic lucru care mi s-a intamplat. Beneficiile sunt imense si uimitoare si se repercursioneaza asupra tuturor aspectelor din viata noastra. Tocamai de aceea, le recomand tuturor sa aiba curajul si intelepciunea de a realiza o astfel de calatorie transformationala.
- In secolul vitezei, uitam cine suntem. Ajungem la un moment dat bolnavi si aflam din nou ce am uitat despre noi. Ce best practices ne poti oferi pentru a nu mai cadea (asa usor) in capcana prezentului tumultos?
Sunt de parere ca fara dezvoltare personala, fara terapie, nu stim cine suntem. Doar credem ca stim. Ca sa aflam cu adevarat cine suntem, avem nevoie de introspectie, de constientizari, de aflat lucruri care altfel nu avem cum sa le aflam. Privim viata prin intermediul unor lentile aburite si credem ca aceea este realitatea. Coachingul, terapia, dezvoltarea personala, ne ajuta sa descoperim adevarata realitate din spatele acestor ochelari aburiti. Constientizarile ne ajuta sa ne ”trezim” si abia in urma unui astfel de proces putem fi mai aproape de raspunsul corect la intrebarea ”cine suntem”? A crede ca suntem si a sti cu adevarat, sunt doua notiuni total diferite. De aceea recomand dezvoltarea personala sub toate formele ei, pentru ca ne ajuta sa avem constientizari, noi informatii despre noi si vietile noastre, ne dezvolta starea de prezenta si de constienta. Cu cat suntem mai constienti in vietile noastre, cu atat riscul de a uita de noi este mai mic. Este de departe cel mai bun lucru de facut.
- Cea mai mare provocare al rolului de coach este…? Povesteste-ne o intamplare sau o experienta care te-a marcat sau care a ramas in memorie.
Cred ca cea mai mare provocare a unui terapeut/coach este sa nu cada in capcana salvatorului pentru clientul sau. Atunci cand te intalnesti cu situatii grele de viata, cand vezi atata suferinta in fata ta, aceasta tentatie este destul de mare. Daca terapeutul nu are experienta si nu si-a facut propria terapie si dezvoltare personala intr-un mod profesionist, poate aluneca usor catre acest rol. Personal mi-am ”lucrat” mult acest tipar disfunctional pe care l-am avut candva si consider ca este vindecat. Dau 100% ca si coach in cadrul sedintelor, insa ce fac clientii mei in afara sedintelor este stric responsabilitatea lor. Chiar le precizez acest lucru, eu nu sunt salvatorul lor ci terapeutul lor, actiunea este strict responsabilitatea lor. In scoala de coaching mi-am antrenat foarte bine rolul de observator, inclusiv de auto-observator, abilitate care ma ajuta si in acest sens.
- In iunie ai organizat Conferinta Femeilor care se iubesc – prima de altfel, nu-i asa? Care a fost nevoia de la care ai plecat si ce a adus diferit din punctul tau de vedere aceasta conferinta atat femeilor prezenta cat si celor care te-au urmarit / citit dupa?
„Conferinta femeilor care se iubesc” a fost o prima conferinta care a avut drept tema, iubirea de sine. Am ales aceasta prima tema, pentru ca din cele peste 1000 sedinte 1:1 pe care care le-am efectuat, am constatat ca si statistica, ca lipsa iubirii de sine este principalul tipar disfunctional pe care oamenii il au. Ce am observat in cadrul societatii romanesti, este acelasi lucru. Modelul mamei care nu s-a iubit, modelul ”femeii de sacrificiu” a fost pentru multe dintre noi, modelul matern. Evident ca asta am copiat si noi inconstient si l-am dus in vietile noastre ca pe ceva firesc. Insa nu este ceva firesc. Lipsa iubirii de sine este din pacate o disfunctionalitate aproape generala, pentru ca nu am avut modele sanatoase in acest sens. Chiar si astazi oamenii nu stiu multe informatii despre acest lucru, nu stiu concret ce este iubirea de sine, nu o detin si aceasta lipsa este principalul motiv al multor suferinte trecute si actuale din vietile lor. Mi-am dorit cu ocazia acestei conferinte, sa trag un semnal de alarma asupra acestui subiect, sa-l povestim si sa-l dezvoltam, pentru ca atat doamnele si domnisoarele prezente cat si cele care au citit postarile legate de eveniment sa inteleaga ca este absolut firesc si necesar sa invete ce este iubirea de sine si sa o duca in concretul vietii lor. Iubirea de sine este baza fara de care nu se poate construi si imbunatati nimic. O a doua intentie legata de acest proiect (care cu siguranta va mai continua) este de a le oferi femeilor posibilitatea de a petrece, macar din cand in cand, timp de calitate doar pentru sufletul lor, in care sa lase pentru cateva ceasuri celelalte roluri din vietile lor si sa fie pur si simplu, sa se bucure, sa zambeasca, sa socializeze, sa faca parte dintr-o comunitate din care au de ”cules” informatii utile, experiente placute, inspiratie si motivatie. Cred cu tarie in puterea comunitatii, in inspiratie si motivatie din cadrul careia avem numai de castigat.
- Cum stim ca am ales coach-ul potrivit pentru noi avand in vedere cresterea piatei de coaching din Romania la momentul actual?
In primul rand le recomand celor care doresc sa apeleze la un coach sa se documenteze in ceea ce-l priveste: ce studii are, ce diplome a obtinut, care-i sunt recomandarile, feedback-urile, cum se prezinta pe retele de socializare, care este calitatea postarilor si interactiunilor sale cu cititorii sai. Personal consider ca un coach care a absolvit cat mai multe cursuri si programe de formare, ofera mai multa credibilitate. Un al doilea criteriu important este modul in care se desfasoara o prima sedinta de coaching. Avem ca fiinte umane o busola extrem de utila interiorul nostru si anume emotiile noastre. Modul in care se simt intr-un prim contact cu coach-ul ales, este un indicator important de care ar trebui sa tina seama. Cat este de profesionist si cum gestioneaza o prima sedinta este un factor de care eu personal as tine seama. Din pacate astazi este o moda sa fii coach, si din pacate sunt si multe persoane care se autointituleaza astfel, fara sa aiba formari serioase in acest sens si tocmai de aceea este foarte important ca oamenii sa fie atenti catre cine se indreapta.
- Care sunt contribuţiile pe care le aduce un coach pentru un om care vine la sedinta de coaching? Eu personal prin experienta de coaching cu tine mi-am lansat niste puncte de cercetare ale sufletului pe termen lung. M-am simtit tratata cu mult profesionalism si blandete si am creionat pasi de urmat pe viitor: gandire / prezenta constienta, timp dedicat cu sine zi de zi – auto-observator si integrare constanta a conceptelor descoperite la final de zi, identificarea propriilor emotii, descrierea lor si lucrul din nou constient cu fiecare in parte in functie de contextul in care se manifesta. Sa stii ca mi-am facut un obicei de a lucra cu toate acestea, chiar daca a trecut un an de cand am incheiat terapia cu tine
In momentul de fata, la nivel mondial, coachingul este considerat cea mai completa metoda de dezvoltare personala si profesionala. Conceptul de coaching a aparut acum mai mult de o jumatate de secol in SUA si este in ultimii 15 ani intr-o crestere fantastica. Un proces de coaching te ajuta sa te cunosti mai bine, sa-ti descoperi abilitatile, sa recunosti obstacolele si sa faci un plan de actiune concret, pentru a-ti atinge obiectivele, pentru a reusi să traiesti viata PE CARE O DORESTI. Coach-ul, cu ajutorul unor intrebari, tehnici si instrumente, te însoteste sa muti „starea mentala orientata pe problema/blocaj”, catre „starea mentala orientata catre solutie”.
Ce poti obtine cu ajutorul procesului de coaching?
- cresterea nivelului de autocunoastere
- constientizări
- privirea situatiei din alte perspective
- accesarea unor resurse din prezent si utilizarea lor cat mai eficient
- claritate in luarea unor decizii de cariera sau de viata
- ameliorarea barierelor psihologice- temeri, lipsa de incredere, auto-critica
- depasirea cu succes a unor perioade dureroase
- iesirea din zona de confort, treapta de temelie pentru crestere si evolutie
- imbunatatirea performantei in orice domeniu
- VIAŢA MAI BUNA, MAI IMPLINITA, MAI FERICITA.
- Cum faci fata momentelor stresante din viata ta? Aplici tehnici de coaching / tehnici emotionale?
Atat scoala si masterul in coaching cat si toate celelalte scoli si formari pe care le-am parcurs, au fost in primul rand, propriul meu proces terapeutic si de dezvoltare. Mii de ore de cursuri, procese de coaching, traininguri, bootcampuri, sute de carti citite, formarile urmate deja in psihologie, toate aceste lucruri m-au schimbat si transformat enorm. Astazi, datorita lor, gandirea mea este cu totul alta. Traiesc zi de zi bucurandu-ma de o gandire pozitiva, cu stare de prezenta, detasare, accept foarte usor tot ceea ce vine catre mine, sunt focusa pe solutii si nu pe probleme, din orice intamplare aparent negativa stiu cu siguranta ca am de invatat, cred cu tarie ca tot ce imi doresc tine in mare parte de mine, si ca ceea ce nu-mi reuseste, ori nu-i pentru mine, ori mai am lucruri de imbunatatit. Zi de zi fac autocoaching cu mine, mintea mea deja functioneaza in mod natural si spontan in stilul de gandire coaching, in felul acesta fiindu-mi foarte usor sa trec peste momente aparent negative. Desi in trecut mintea a fost ”inamicul” meu, astazi tot ea, imi este cel mai mare aliat.
- Multumim pentru ca ne-ai descris atat de frumos arta coachingului. Un gand de final pentru cititorii Brainplay!
Multumesc frumos pentru invitatie atat tie, cat si Biancai. Va felicit pentru initiativa si entuziasmul vostru si va urez mult succes si multe satisfactii pe acest drum minunat. Si eu sunt trainer si stiu ce implica aceasta meserie si cat de mari sunt satisfactiile. Cititorilor vostri, le urez alegeri intelepte, si ca in fiecare moment al vietii lor sa-si asculte interiorul. Acolo si doar acolo sunt atat resursele cat si raspunsurile de care au nevoie.