Despre Simona Halep: Ce se petrece in mintea si sufletul unei campioane?

Concepul unic Brainplay Community – minte si inima – se regaseste in majoritatea domeniilor, poate chiar in toate.

Am identificat aceast concept unic – mintea si inima – si in tenisul jucat de marea campioana Simona Halep in ultima partida executata la Winbledon pe 13 iulie 2019. Cu siguranta, aceasta perspectiva a existat in toate meciurile ei, insa sambata la Winbledon am constientizat-o.

Am urmarit cu atentie meciul Simonei Halep si am avut un mare A-HA: in momentul in care a reusit sa armonizeze mintea si inima s-a apropiat si mai mult de succes. Asa am simtit eu, din perspectiva sociologului si a spectatorului. Iar consecinta armonizarii celor 2 elemente – minte si inima – a fost castigarea mult doritului trofeu. Am stat cu nasul si inima lipite de laptop  si cu speranta ca Simona sa castige. Si a castigat!

La invitatia unor colegi dragi, am fost pe Arena Nationala, miercuri 17 iulie cand Simona si-a prezentat trofeul la scena deschisa. Am vrut sa simt live energia transmisa de o campioana nationala de un asa nivel.

Cum m-am simtit? Am simtit ca si eu sunt o invingatoare, ca pot si eu sa fiu foarte buna in domeniul pe care il practic.

Ma fascineaza ce gandeste si ce simte o campioana (nr. Simona Halep) in cele 3 situatii:

  • Mintea si inima inainte de meci
  • Mintea si inima in timpul meciului
  • Mintea si inima dupa meci

Pentru ca vreau sa gasim impreuna raspunsurile la curiozitatile de mai sus, haideti sa vedem impreuna care au fost gandurile si starile pe care Simona le-a impartasit cu cei 30.000 romani veniti pe Arena Nationala. Poate fi un “draft” sau o schema de asa “DA”  in viata noastra de zi cu zi in domeniile pentru care ne pregatim sau pe care le profesam. In suflet, cu totii stim ca suntem si ca putem fi campioni, insa ne este greu sa afirmam sau sa recunoastem asta. E mai facil sa nu ne iubim pe noi insine, sa ne invinovatim, sa ne criticam, sa ne spunem “nu sunt suficient de bun” sau sa ne punem pe ultimul loc. Acesta e bagajul cu care plecam de acasa si pe care il transportam cu noi pana cand realizam ca e musai sa facem un swipe left.

E loc mereu de mai bine (chiar si cand par a fi numai nori pe cerul nostru)…asadar va propun sa luam rand pe rand trairile Simonei asa cum le-a explicat in cuvinte.

Ion Tiriac (titlu: Presedintele Federatiei Romane de Tenis)  a discutat punctual impreuna cu  Simona Halep (titlu: Nr. 1 mondial 2017, Nr 4 mondial 2019) meciul de la Winbledon. Si bine au facut, pentru ca in acest fel ne-a dat sansa sa aflam ce se afla in mintea si sufletul unei campioane atunci cand un meci de asemenea anvergura se apropie. De cele mai multe ori vedem doar reprezentatia de pe scena si uitam ca in spatele cortinelor se afla emotii, ani imensi de munca, esecuri, reusite, scapari, reveniri, dureri si strigate. Ion Tiriac a vrut sa arate romanilor o “Simona dinauntru”, nu o “Simona din afara” si a rugat-o sa fie onesta in analiza meciului din finala Winbledon. Iar Simona, cu modestia ei exceptionala, a zis “DA” cu aceeasi bucurie pe care a afisat-o si la discursul inmanarii trofeului.

In 55 minute s-au distins 2 mari elemente – tehnica (mintea) si concentrarea emotionala desavarsita (emotia) care a adus Romaniei trofeul pe care nu “il gasesti in fiecare zi”.

Ce e inedit in acest articol este faptul ca am integrat si exercitii de reflexie pentru voi in anumite puncte cheie din analiza discutiei dintre Ion Tiriac si Simona Halep privind jocul de tenis de la Winbledon! Aveti rabdare sa cititi si sa reflectati asupra lor pana la sfarsitul articolul pentru ca veti ramane cu o perspectiva diferita privita din 3 unghiuri si cu o mai mare claritate a mentalitatii de invingator.

MINTE SI INIMA INAINTE DE MECI

Simona, inainte de a intra pe central a afirmat “Aveam ceva emotii si eram intimidata de eveniment, dar am fost destul de lucida si destul de sigura pe mine ca pot sa intru si sa fiu fata in fata cu aceasta mare campioana (nr. Serena Williams). Simona a vrut sa porneasca prima pe central, pentru ca nu este nici o regula la Winbledon si ea vrut sa plece prima spre teren. A fost modul in care a crezut, a simtit si a facut! Pe coridorul central, o sportiva nu mai are sanse de intoarcere, singura varianta e sa mearga pe ringul de meci, iar de aici mai iese doar in 2 feluri: invins sau invingator. “Cel care poate sa accepte sa fie invins sau invingator in aceeasi masura, este un mare campion”. Intr-un reportaj, Simona spunea ca inainte cu 2 zile de meci, nu s-a mai gandit la esecurile ei, s-a gandit doar la meciul acesta. De asemenea, Simona a fost agresiva si nu si-a lasat adversara sa o traga in spate, efectiv nu si-a lasat adversa sa o faca sa cedeze. “Anii ce au trecut m-au ajutat sa ajung in momentul acesta” spune Simona.

Simona Halep continua “Acest coridor poate fi intimidant la un moment dat si a fost, dar am avut sansa sa joc de mai multe ori pe central si am tot mers. Nu m-am gandit la nimic legat de meci, m-am gandit doar ca am rachetele, ca sunt pregatite, ca am pantofii de sport care trebuie, echipamentul si trebuie sa ma duc sa joc meciul”. Din nou observam ideea de exercitiu, ideea de mentalitate in crestere, de indepartare a tuturor elementelor care nu aduc folos creierului intr-un astfel de moment si de faptul ca are toate atuurile cu ea, de la cele mentale pana la cele de tinuta. Exercitiu de reflexie: Luati un moment important din viata voastra si analizati cum ati reactionat inainte de acel moment: care v-au fost gandurile si emotiile?

Cand Simona a pasit pe iarba, a spus astfel “aici am avut emotii intr-adevar”. Cele 2 campione au ajuns la momentul in care s-a tras la sorti. Simona a ales rachetele, iar Serena a ajuns sa serveasca. Serena a servit peste 200 km, fiind singura jucatoare din lume care a ajuns la aceasta performanta.

Au fost 5 minute de incalzire, in general jucatorii incep lent cu mingea, Serena respectand aceasta corectitudine cu adversarul lasandu-l si pe acesta sa dea mingea. Simona continua “Eu am avut in minte ca trebuie sa lovesc de la inceput, sa scap de emotiile pe care le aveam, oarecum m-am degajat si am zis sa-i arat ca sunt puternica si gata de joc. O parte din cariera Simonei arata astfel: 362 meciuri castigate, 161 meciuri pierdute. Mai multe gasiti si pe site-ul ei http://www.simonahalep.com.

Pe parcursul meciului, Simona a pierdut un singur set. Atat pe hartie cat si fata celorlalti, Serena era favorita. Dar inainte cu 2 zile de meci, ea stia ca POATE sa castige acest meci. Exercitiu de reflexie: Care au fost momentele in care ati stiut ca PUTETI sa castigati? (pe oricare plan doriti)

“Ultima lovitura in care se incalzeste o jucatoare de tenis este serviciul” spunea Ion Tiriac. Si tot el spune ca “ De obicei una dintre ele va fugi pentru a da 2-3 retururi, iar cea care serveste, nu e foarte sportiva, dar se duce in partea cealalta sa serveasca, sa dea returul cand incepe meciul”.

MINTEA SI INIMA IN TIMPUL MECIULUI

Un serviciu in mijlocul fileului din partea Serenei.

Ce a gandit Simona? “Stiam ca Serena serveste acolo pentru ca de fiecare data incepe primul game pe partea dreapta afara, dar totodata nu am reusit sa dau retur in teren, pentru ca a venit destul de puternic si aveam si emotii si nu stiam exact cum va fi meciul”.

Ce a analizat Ion Tiriac? In mintea Simonei, a castigat Serena servind primul game, undeva in mintea Simonei era ideea “trebuie sa isi castige serviciul” si apoi vede Simona ce face dupa. Exercitiu de reflectie: De cate ori i-am lasat pe ceilalalti sa ofere primul “game” si sa il castige? De cate ori ne-am pripit sa ii aratam celuilalt cat de tari si buni suntem din prima si sa ne unflam penele ca paunii? Gandeste-te!

Mai departe Ion Tiriac remarca pozitia Simonei in teren foarte aproape de linia de fund si mentioneaza ca este prima data cand Simona sta asa. “Daca ai abilitatea sa lovesti mingea de linia de fund, mingea vine mult mai repede adversarei. Asta e un avantaj enorm”. Asadar, avem tehnica foarte buna studiata si practicata de Simona. Este un element nou integrat in acest joc castigator. Asta poate inseamna ca ea a facut ceva diferit fata de meciurile de pana acum. Exercitiu de reflexie: Atunci cand vreti sa schimbati rezultatul,  introduceti elemente noi / faceti ceva diferit in relatiile / proiectele voastre?

Simona continua explicatia jocului si spune asa “Am zis ca trebuie neaparat sa iau mingea asta pentru ca stiu ca Serena returneaza foarte bine, iar o sansa de break este importanta contra Serenei, are un serviciu puternic. Am avut putin stres, recunosc, dar am zis ca trebuie sa stau aproape de linie si sa dau returul cat se poate de apasat. Mi-a dat incredere, daca stiu sa tin serviciul, o sa am o sansa mare sa pot lua setul, dar totodata am avut si emotii, nu chiar emotii, stres mai mult, pentru ca returneaza foarte bine, iar serviciul meu sa fie apasat, nu foarte tare, dar sa merg la procentaj, sa servesc cu primul serviciu”. Putem observa strategia din mintea Simonei unde pe alocuri se impleteste cu partea emotionala. Cel mai mult se bazeaza pe modul in care isi planifica pasii mental, ca mai apoi sa isi recunoasca emotiile prin rostirea cuvantului “stres”. Ce desprindem de aici? In orice facem, nu putem sa ne detasam complet de emotii, putem doar sa gestionam partea emotionala cat mai bine astfel incat sa nu ne domine. Asadar, emotiile sunt binevenite atat timp cat invatam sa jonglam cu ele spre beneficiul nostru. Simona si-a studiat, de asemenea, foarte bine adversarul, stia ce si cat poate adversarul si atunci a simtit ca stie “armele de pe terenul celalalt”. Cu alte cuvinte, Simona s-a pregatit pentru intregul joc din toate punctele de vedere. Exercitiu de reflexie: Cum va pregatiti inainte de un “meci” important din viata noastra?

Simona poveste mai departe “La 5-1 am stiut ca pot sa domin setul si ca am sansa sa il iau. Daca iau primul set insemna foarte mult, pentru ca Serena, din punctul meu de vedere, daca incerci sa o domini, nu mai are asa mare incredere, dar totodata am stiut ca fiecare punct e important. Pentru ca atunci cand revine, revine foarte bine”.

“Ce ai in minte cand ai un set in finala Winbledon cu Serena William, tu fiind pentru prima data acolo si ea castigatoare de 8 ori?” este intrebarea curioasa adresata de Ion Tiriac. Simona raspunde zambind “Am simtit mai multa incredere dupa ce am luat primul set, dar sincera sa fiu nu m-am gandit la victorie. A fost un moment in care mi-am zis ca trebuie sa uit ce s-a intamplat si sa continui sa joc la fel. Stiam ca in mai multe meciuri am avut primul set contra ei si a revenit. Am zis ca trebuie sa joc punct cu punct si mai bine si mai bine si sa stau agresiva. Ceea ce am facut si cred ca m-a ajutat pe parcurs, cand ea a vrut sa urle, sa se incurajeze, m-am calmat si am zis ca trebuie sa stau tare pentru ca am jocul necesar sa o inving”. Vedem ca Simona nu s-a intimidat la reactiile Serenei, ci au motivat-o sa stea pe pozitie puternica si sa gaseasca argumente care sa o conduca la castig. Avand un atu, adica primul set, i-a dat curaj sa isi gaseasca motive pentru a se gandi la trofeu. Aduceti-va aminte: Fiecare succes este o caramida pusa la zidul increderii de sine. Iar odata ce ai pus caramida in zid nu o mai poti da jos atat de usor, chiar daca celalalt vrea sa te intimideze prin starea lui emotionala. Pentru a ajunge la acest nivel, trebuie sa exersezi, sa te cunosti pe tine atat mental cat si emotional si daca se poate sa iti cunosti si adversarul.

Setul 2 a fost o partida de concentrare pe joc, fara a da importanta elementelor exterioare: uitatul in tribune, datul cu racheta de picior, strigate. “Simona si-a facut treaba concentrata de la A la Z” remarca Ion Tiriac.

Simona adauga “Stiam ca daca eu castig aceste puncte lungi cu Serena, stiam ca pot ajunge la final cu bine”. Simona a fost omniprezenta pe teren. “2 mingi de break. Aici este sansa mea sa pot castiga finala. Daca intru si lovesc fara frica (in 2017 mi-a fost frica cand lovit mingea si nu am reusit sa merg mai departe), aici am lovit fara frica si cu experienta de atunci, am avut mai multa putere interioara sa dau minge”. Ceea ce a spus Simona este definitia mentalitatii de crestere: invatare din greseli, exersare continua chiar daca exista esec, nereusitele au capacitatea sa ne faca mai puternici, eliminarea fricii cel putin in momentul „jocului”. Este exact tipul de mentalitate pe care noi il dezvoltam in cadrul workshopurilor Brainplay Community prin cele 4 metode: joc, improvizatie, dezbatere, joc de rol.

“M-am maturizat un pic mai mult” spune Simona. Toate experientele placute si neplacute te maturizeaza, te fac sa cresti si sa te cunosti mai bine, sa stii cand sa pui mintea si sufletul la treaba astfel incat sa exista un echilibru sau se vada directia catre un echilibru. Asta nu inseamna ca vei gasi mereu acest echilibru, ci inseamna ca iti faci un drum care sa favorizeze aparitia echilibrului. Exercitiu de reflexie: “Voi cum invatati din greselile pe care le faceti?”

Simona spre finalul jocului povesteste: “La 5-2, setul 2…Aici in momentul acesta am crezut 90% ca pot sa castig meciul pentru ca servisem foarte bine pe toata durata lui si am simtit ca daca merg pe aceeasi tactica sa servesc cat mai mult in corp si cateodata sa o surprind pe lateral, pe colturi, o sa am o sansa mai buna. Aici aproape am crezut ca o sa castig meciul”.

Iar la final, Simona adauga: “Un vis devenit realitate, in momentul acesta am constientizat ca meciul s-a terminat si am castigat meciul, un vis la care nu am visat, un vis la care a visat mama mea”

Pe tot parcursul jocului, Simona si-a calculat cu atentie pasii, a stiut sa isi dozeze entuziasmul si increderea, dar si dorinta de a castiga. Nu a exagerat nici cu mental, dar nici emotional, a fost modesta, naturala, a avut expuneri atat de fluide si inspirationale pe care le-a onorat exceptional la acest nivel in tenisul profesionist.

MINTEA SI INIMA DUPA MECI

Simona este si va ramane o campioana in mintea si inima noastra, orice ar fi! E un om simplu si talentat, care a vrut sa poata mai mult de la ea si de la viata…mereu!

Drumul Simonei nu se opreste aici cu acest al doilea premiu Grand Slam din cariera sa. Ocupanta locului 4 WTA va participa la Rogers Cup, Cincinnati și US Open. Daca noi credem ca dupa un succes sau 3 succese, drumul se opreste, ne inselam amarnic. Succesul este consecinta intersectiei dintre o gestionare foarte buna a mintii si a emotiilor. Fiecare succes iti creste bucatica cu bucatica din increderea de sine. Cu fiecare succes castigat, noi de fapt suntem pe calea cea buna, marcand evenimente pe harta vietii / carierei noastre.

Tenisul este un exemplu pe care am dorit sa vi-l aduc in fata voastra mai in profunzime ca un model de urmat sau de luat in vizor pentru domeniile in care profesati. Din povestea tenisului si a Simonei, luati ce vi se potriveste si ce rezoneaza cu mintea si sufletul vostru.

Simona Halep ne-a facut cadou inca un trofeu valoros prin foarte multa munca mentala, emotionala si fizica. Mi-as dori sa o cunosc pe Simona, sa strang mana cu ea, sa ii spun fata in fata cat de mult o apreciez pentru modestia si puternicia ei. Si mai vreau ceva: mi-ar mai placea sa am ocazia sa o invit speaker la workshopurile Brainplay Community pentru a inspira oamenii din comunitatea Brainplay  asa cum numai ea poate si stie sa o faca!

Felicitari Simona inca o data!

Cu drag,

Daniela

Leave a Reply

Postari recente