#14INTERVIU POVESTI DESPRE OAMENI – OANA PAUNA SOCIAL MEDIA MANAGEMENT & CONTENT WRITING

Pe contul de Linkedin, invitata mea povestește că misiunea sa “este să împuternicească antreprenorii introvertiti pentru succes și stralucire, să ajute oamenii cu acest tip de personalitate să iasă în față și să se promoveze cu încredre la fel ca un extrovertit.”

Este social media manager și content writer. Din februarie 2024 este gazda podcast-ului “Puterea unui introvert“, podcast-ul concept care aduce în prim plan frumusețea acestei trăsături de personalitate și modul în care oamenii introvertiți o pot folosi pentru a se simți în largul lor în contexte variate de viață. In luna august, Oana mi-a facut unul dintre cele mai frumoase cadouri si m-a bucurat cu o invitatie la acest podcast – AICI poti urmari episodul cu mine.

Pe 12 septembrie, Oana a lansat primul său planner SMM “Planifică-ți singur Trimestru 4 în social media”. Dacă intenționezi să devii mai organizat și să îți eficientizezi timpul, atunci acest planner bine structurat este pentru tine. O poți contacta AICI pe Oana pentru detalii și achiziționarea acestuia.
Totodata, Oana organizează și webinarii în care îți exemplifică cele mai frecvente greșeli în promovarea online pentru antreprenorii care își cresc afacerile și doresc să-și îmbunătățeasca strategia de marketing.

Astăzi Oana Pauna este invitata mea la Interviurile “Cuvinte Potrivite” și tare mă bucur! Un interviu plin, consistent, cu insight-uri din culise trăite și testate de invitatul meu în medii de creștere, pe care eu le numesc, medii-maraton, pentru că te antrenează să fii un om și un profesionist mai bun.

Bună Oana! Suntem la Interviurile “Cuvinte Potrivite”! Iti multumesc ca esti aici.

Bine ai venit! Povestim impreuna despre tine!

Q1. Cum a fost copilaria ta? Povestește-ne câteva întâmplări amuzante / care te-au marcat / care ți-au rămas în suflet? Cum a fost fetița Oana și cum este acum femeia Oana?

Copilăria, ce cuvânt frumos. Îmi amintesc o mulțime de lucruri și cele mai fericite momente erau când mă jucam cu prietenele mele. Chiar dacă pe stradă aveam mai mulți băieți, când eram mică-mică, doar pe verișoara mea o primeam în curte și petreceam majoritatea timpului cu ea. Când am ieșit pe stradă, joaca și jocurile s-au schimbat și cumva simțeam că nu va fi mereu așa.

Îmi plăcea mult de un băiat și lui îi plăcea de mine. Ne-am iubit din priviri toată copilăria. Totuși, pentru că nu a avut curaj să mă întrebe direct dacă vreau să fiu prietena lui și a trimis un prieten, am refuzat. Adevărul este că așteptam să-mi propună el asta și m-am înșelat. Relația noastră de prietenie s-a rupt de tot. El s-a simțit ofensat, asta cred eu și nu a mai vorbit cu mine ani întregi. Am regretat ani întregi. Nu e amuzant, dar asta mi-am amintit acum. Ce încăpățânată eram, asta m-a ajutat în business, să merg tot înainte, să caut o cale, dar în viața amoroasă mi-a adus dezastre.

Fetița Oana a fost timidă. Oarecum mai mereu făcea ceea ce i se spune. Își făcea temele, mergea la școală cu lecția învățată și caietele ordonate. Știa că asta trebuie să facă, că „așa ajungi cineva”. Evident, toate acestea au venit la pachet, în timp, cu repercursiuni – mai mult sau mai puțin pozitive – asupra femeii Oana. Dar femeia Oana știe acest lucru și, prin urmare, continuă să lucreze la asta. Cu pași mici și siguri, așa cum se clădesc marile imperii. Sunt determinată să fac pace cu copilul meu interior – care trăiește încă în mine, care mă felicită și se bucură pentru mine, care uneori îmi mai pune o piedică, să îl îmbrățișez și să-i spun că n-a făcut nimic greșit, că așa au fost să fie lucrurile de atunci.

M-am schimbat de când eram mică. Eram zglobie, o băiețoaică, o fată cu părul scurt care se gândea că nu va purta rochii, machiaj, ojă, păr lung, iar acum nu mai știu cum să-mi descopăr și explorez feminitatea mai mult, mai bine. Să las energia feminină să își facă treaba, iar viața mea să fie ușoară, să curgă lin și creativ.

Q2. Prezintă-te din punct de vedere profesional într-o formă neconvențională!

Sunt arhitectul ideilor pe care le construiesc din cuvinte. Îmi place să cred că fiecare frază este o cărămidă, iar fiecare text pe care îl scriu este o structură ce are puterea de a inspira, de a motiva sau de a schimba percepții. Îmi exersez abilitățile în fiecare zi, combinând creativitatea cu disciplina, pentru a transforma gândurile în mesaje care ajung la inima oamenilor. Cuvintele sunt unelte, dar și aripi. Mă ajută să dau formă și sens ideilor, să creez conexiuni și să las o amprentă, oricât de mică, în mintea și sufletul celor care mă citesc. Îmi place să provoc limitele, să explorez noi moduri de a spune aceleași lucruri și să găsesc frumusețea în detalii. Știu că mai am multe de învățat și tocmai asta mă motivează: să nu mă opresc din a descoperi și a crea. În fond, cuvintele sunt universul meu, și în acest univers, limitele sunt doar începutul unei noi povești.

Q3. La coverul tău Linkedin este scris “Conținutul stă la baza strategiei tale de promovare online”. A avea o pagină web sau un cont pe rețelele sociale nu este întotdeauna suficient. Trebuie să știi sa scrii, să te documentezi, să adaugi conținut relevant și constant. Ce înseamnă pentru tine să ai un conținut bun?

Să ai un conținut bun depinde, probabil, de nișa de activitate. Spre exemplu, în domeniul medical, să zicem, un conținut bun este acela care vine cu răspunsuri la întrebările oamenilor, pe înțelesul lor, care oferă informații relevante și care reușește să educe, să lumineze anumite aspecte – cu alte cuvinte, după ce îl citește omul respectiv pleacă mult mai informat. Însă, în același timp, acel conținut nu ar trebui să excludă necesitatea ca, într-o eventualitate, omul respectiv să meargă la medic. Nu punem diagnostic online și nici nu luăm un tratament după ceea ce scrie, nu? Avem nevoie de componenta umană. Și ăsta cred eu că e „un conținut bun” – conținutul uman, care știe că se adresează oamenilor și nevoilor acestora. Eu aș zice că un conținut empatic, care stârnește emoții este cel mai fain. La nivel practic, un conținut bun este un conținut care vinde, asta în orice domeniu. Dar trebuie, în același timp, să ne dăm seama și că dincolo de ecrane se află „oameni”, nu neapărat „potențiali clienți”.

Q4. Oamenii au idei pentru că descoperă moduri mai bune de a face lucrurile sau pentru că văd o ocazie de explorat. Cum e la tine? Cum îți vin ideile și cum faci trecerea de la idei la implementare?

Eu „clădesc” dintr-un punct – din ceea ce știu că pot stăpâni, în primă instanță, și care mă ajută să pun cărămidă cu cărămidă pentru a obține ceva măreț. Mai mereu am avut o imaginație bogată și am fost creativă, deși deseori pot spune că folosesc aceleași idei, poate chiar idei pe care le-au avut și alții, dar cărora le dau o formă nouă. O zicală în latină spune non nova, sed nove – ceva de genul „nu lucruri noi, ci doar într-o formă nouă”. Cum îți ziceam și mai sus, forma deseori contează mai mult decât ideea de bază. Trecerea de la „idee” la „implenentare” o fac, bineînțeles, după ce analizez contextul situației – ce anume trebuie să adaptez, ce anume trebuie să fie specific nișei de activitate și altele.Așa că mă inspir din ce am trăit, ce citesc, ce podcasturi ascult, discuțiile cu prietenele mele, cu iubitul meu. Totul mă inspiră la un moment dat. Creez postări în tramvai, în autobuz, salvez postări faine în metrou, scrie notițe de reeluri oriunde îmi vine ideea.

Q5. Ești o antreprenoare foarte activă. Gazda unui podcast, organizezi evenimente, ești contributor cu scrieri pe antreprenoare.ro. (si poate multele altele pe care inca nu le-am descoperit). Ce te motivează să faci atâtea și cum te menții în formă? Care este drive-ul tău?

Cel mai mult mă motivează faptul că vreau să ies din zona de confort și știu că pot să fac asta, iar asta este o oportunitate enormă de a mă dezvolta, de a crea noi legături, de a învăța de la alții, de a descoperi noi povești și lega noi prietenii. Ceea ce nu știu oamenii este că fiecare feedback pozitiv, fiecare mesaj frumos, fiecare mulțumesc îmi oferă o așa mare bucurie și pun cărămizi la stima mea de sine că nu mă pot abține să NU continui să creez pentru ei, oamenii mei. Tribul meu, săa zicem așa. Lucrez, postez, creez pentru el – acel om cu un telefon în mână care abia așteaptă o rază de soare și vin eu cu un zâmbet larg și într-un reel îi ofer speranță că viața e frumoasă. Nu e minunat?

Au fost mulți oameni care m-au inspirat, motivat și încurajat de-a lungul vieții mele și acum este rândul să fac la fel. Pay it forward e un mindset și stil de viață pentru mine, nu doar un film. Podcastul a luat naștere din sugestia și încurajarea Alinei Leonte din Iași. Datorită discuțiilor cu asemenea oameni frumoși eu NU mai am anxietate de meetinguri online. M-am lecuit prin această provocare săptămânală. E ceva incredibil să faci ceva cu un scop și în paralel să servească și altui scop mai personal, profund și mai ascuns de privirile oamenilor. Când aveam o perioadă demotivantă, mă simțeam de 2 lei, un introvert pe care l-am tot încurajat, a venit să-mi propună să facem un grup și evenimente cu antreprenori. Deși am zis că nu, nu pot eu vorbi în public, cine o să vină, etc, după 4 zile de pus pe toate părțile propunerea lui i-am dat vocal că m-a luat entuziasmul și zic da propunerii. Așa că, la mine totul e ciclic, oamenii pe care îi ajut și cu o vorbă mă încurajează și ei când mi-e greu. Am creat ceva așa frumos energetic că uneori plâng de bucurie. După cele două evenimente din offline, am adormit cu greu. Atâta bucurie, recunoștință, adrenalină mă fac să stau cu ochii pe pereți să mă gândesc ce viață frumoasă cu oameni frumoși am creat…

Q6. Hai să facem un joc de imaginație! Sunt la inceput de drum în social media management sau content writing sau vreau să mă apuc de asta. Ce îmi recomanzi? La ce să fiu atent/ă? Poți explica în câteva cuvinte ambii termeni?

Un content writer e o persoană care scrie, asta pe înțelesul tuturor. De obicei, articole de blog, sau orice alt tip de conținut scris în funcție de necesitățile clientului. În general, content writerul livrează conținut scris care nu are neapărat rostul de „a vinde”, pe cât are rostul de a crește vizibilitatea brandului respectiv. Educă și hrănește audiența cu info utile, valabile oricând care se numesc evergreen. Evident, aici intervine și necesitatea de cunoștințe SEO și altele. Un social media manager este cel care, după cum și denumirea o spune, se ocupă cu „managerierea” conturilor de social media ale brandurilor. Acest lucru poate implica multe – de la postări, până la interacțiunea cu publicul și altele. E un domeniu destul de complex și cred că este greu să-i teoretizezi pilonii de activitate. Primul punct de plecare este să te documentezi, și există numeroase forme de documentare. De exemplu, cursurile sunt deosebit de bune. Trebuie să înveți la ce să fii atent, la cum să citești și să interpretezi statistici. Poți învăța asta și din resurse online free. În cele din urmă, munca practică, în sine, își fundamentează principiile pe lucrurile teoretice învățate.

Aș recomanda să te oferi să ajuți voluntar un freelancer sau antreprenor mai experimentat. Așa vei descoperi dacă îți place domeniul, cum sunt proiectele, cum e comunicarea cu clientul, care este deadline-ul și mai multe de acest fel. Așa faci experiență, creezi un portofoliu și poate rămâi să lucrezi pe bune cu acel client.

Q7. Obiceiurile pot dura doar câteva secunde, dar ne influențează comportamentul minute sau ore la rând. Ce obiceiuri bune și de durata ai? Dă-ne un exemplu.  

Cel mai util, interesant și fain obicei care mă ajută de când am învățat să citesc, este să citesc. Am citit 21 de cărți anul acesta, vânzări, comunicare, dezvoltare personală și mai rar ficțiune. Acest obicei atât de simplu mă ajută să devin mai bună în ce fac și să gestionez mai bine provocări de orice fel, inclusiv emoții mai puțin dorite. Am început să fac exerciții fizice acasă pentru că mă dor oasele de la scaunul de birou și mă simt ca o babă uneori. Beau apă din ce în ce mai multă pentru că ador cafeaua și mă deshidratez rapid. Mai mult, fac un skin routine dimineața pentru că am pielea sensibilă și are nevoie de refresh zilnic. Încă un obicei, dacă pot să îi zic așa este că îmi fac to do list zilnic, săptămânal și tot scriu pe diverse agende ce obiective am, ce vreau să mai cumpăr, ce vreau să învăț, iar în timp aceste lucruri se bifează singure (așa mi se pare). Odată puse pe hârtie e ca și cum sunt destinate să se bifeze de la sine.

Q8. Exista postări care vând? Sau această exprimare (care e din ce mai des întâlnita în media) e doar un mit?

Aș spune că există. În termeni practici, cred că fiecare postare are rolul de a vinde – chiar dacă nu pe moment, poate pe viitor. Are rolul de a-i atrage atenția potențialului client cu privire la brandul tău, la valorile tale și ceea ce oferi tu. Poate el n-are nevoie pe moment de acel tip de produs și/sau serviciu, dar există o posibilitate ca pe viitor să aibă nevoie și, implicit, să se gândească unde anumite poate găsi „rezolvarea”. Dacă nu faci o campanie clară de Ads, nu este neapărat ca postarea „să vândă” în mod imediat. Dar, dacă spre exemplu derulezi o astfel de campanie, care presupune să investești bani zilnic, atunci cu siguranță putem vorbi despre „postări care vând”. Sau, cel puțin ar trebui să o facă. Ce pot să-ți spun din proprie experiență este că o postare poate să atragă atenția unui client care să-ți scrie în privat că ar vrea să afle mai multe despre ce oferi și aici să ajungi să faci o ofertă. Întotdeauna o postare poate stârni curiozitate sau interes de a afla mai multe. Așa că, da, te îndemn să scrii și să postezi zilnic. Doar așa vei învăța să postezi profi.

Q9. Sunt foarte mulți experți în zona în care tu profesezi. Care este unicitatea ta (your unique selling preposition?)

Nu neapărat că sunt unică, pe cât sunt foarte deschisă la schimbare și caut mereu să mă adaptez – sunt foarte versatilă – cerințelor clientului. Comunicarea este cheia – atât timp cât clientul este mulțumit, cu siguranță mi-am îndeplinit cum trebuie sarcinile. Nu vreau să cred că sunt „minimalistă”, adică știu să fac doar un lucru și îl fac cât de bine pot. Cred că mai mult sunt „o generalistă”, adică mă adaptez mai multor domenii de activitate, îmi plac provocările, vreau să mă documentez mereu și să dau tot ce este mai bun. Chiar cred că reușesc foarte bine să fac acest lucru. Dacă ar fi să zic ceva pe scurt, aș zice că susțin alți antreprenori introverți să se promoveze ca extroverții, cu curaj și efect.

Q10. Un gând de final pentru cititori/privitori – sau poate ceva ce dorești /simți să adaugi la aceasta discuție.  

Nu știu ce aș mai putea adăuga, pentru că ai acoperit foarte bine multe aspecte importante. Însă, cred că aș vrea să spun clișeul ăla cu „urmează-ți mereu visurile” care, deși sună și poate chiar este un clișeu, ar trebui să fie motorul ăla care angrenează întreaga noastră ființă. Trebuie să știm faptul că avem un potențial extraordinar pe care este păcat să nu-l valorificăm la maximum. Putem muta munții, asta dacă vrem – dar știi care-i faza? Că nici nu este necesar să îi mutăm, dar o putem face! La fel de important este ca mereu să ne ascultăm nevoile și să știm când să luăm o pauză, să privim spre interiorul nostru, să ne îmbrățișăm adevărata natură și să facem pace cu noi. Să ne bucurăm de fiecare zi!

Unde te pot găsi oamenii?  Lasă-ne contactul tău.

www.oanapauna.ro, 0728717062, @oanapauna.ro – Instagram și Oana Păuna pe Facebook/Linkedin.

Iti multumesc ca esti aici!

Leave a Reply

Postari recente